fredag 2. januar 2015

Første måneden...

På tur nordover har Tango diare hele tiden, det er plagsomt av flere grunner. Det som bekymrer meg er at det synes mere og mere blod i avføringen. Vi tar det piano med det, men observerer hver bæsj...
Alle valpene er litt sånn til og fra med fast og løs mage, Tango kontinuerlig diare.
Vi tenker at det kan ha med turen å gjøre, nytt miljø, er blitt introdusert for pølsegodbiter...man er flink å finne "forklaringer".

Tango har et fantastiskt humør og engasjement tross denne diareen. Mat og godbiter går ned på høykant, flink å drikke etter hver treningsøkt.
Veterinæren anbefaler ormekur, og det får alle fredag 5. september. Ingen bedring av dette tiltaket, så vi får en antibiotika kur til alle. Alle unntatt Tango får forbigående fastere mage.
Tango begynner å virke slappere, og jeg tenker at det kan ikke være mye næring som blir igjen i kroppen.

I disse første ukene er det mange innom for å hilse på valpene, både voksne og barn. Valpene er overlykkelige over alle som kommer - masse oppmerksomhet og kosing.
I uke 3 ( etter vi henta dem ) blir Solo mere plaget med magen. Onsdag 17.september ( uke 4 ) blir hun merkbart verre. Da jeg kommer fra jobb orker hun ikke reise seg for å hilse, logrer ikke, bjeffer ikke. Det kommer besøk denne dagen også, og jeg er lettere stressa. Solo ligger bare i fanget til datra til kollegaen min, og de synes jo hun er så rolig og fin kontra de andre villbassene. Må jo si at hun er pusken...det er ikke sånn en mallevalp er til vanlig.

 


Tar Solo med hjem, måler temp og får i henne sukkervann. Hun sover på hodeputa mi denne natta. våkner anna hver time, må ut og bæsje blod. Time hos veterinæren dagen etterpå, det blir tatt blodprøver og hun får antibiotika. Jeg leverer bæsje prøver fra alle valpene, nå må vi finne ut hva det er som herjer. Det viser seg at det er campylobakter i prøvene. Antagelig har Tango spist noe bederva dritt før vi overtok, så har det smitta over på de andre.
Alle får antibiotika fom lørdag 20. september. 
Herregud så glad jeg var da jeg kunne PLUKKE OPP, ikke tørke opp, bæsj!!! En ren lykkedag :)

Hva vi trener på denne første måneden :
 • fokus og fokus under baklengs marsj
 • ta kontakt
 • sitt i front
 • ligg i front
 • stå i front
 • musematte
 • plattform ; få den "magnetisert"
 • plattform ; stå og bli stående
 • springe til kjegle
 • springe rundt kjegle
 • "kassen" ( bakpartskontroll )
 • håndtering
 • pausesignal
 • pendle mellom to personer ( søk i system start ) på gressplen og i skogen
 • omvendtlokking
 • miljøtrening
 • sosialisering
Angående håndtering ; 
Vi håndterer valpene mens de spiser. Stryker over hodet, langs munnvikene, tar på kroppen, labbene. det må være på deres premisser hele tiden. De skal ikke bli forstyrret av det vi gjør.
Tar i matskålen, legger til godbiter mens de spiser, holder i skålen med fingrene nedi. Når de har spist ferdig får de godbit mens vi tar skålen med ut av huset.
Poenget med dette er å venne dem til at vi er ingen trussel. Eventuelt kan man oppdage om valpen reagerer på tilstedeværelsen vår, og så trene på at denne reaksjonen blir mindre.

Når håndtarget begynner å bli etablert legger vi til "ta over nese og munn" før klikk og belønning. Øker tiden valpen må ha hånden over nese/munn før klikk og belønning. Tanken her er at det kan forberede dem på å ha munnkurv på frem i tid. Alle tjenestehunder må takle dette. I tillegg kan det være situasjoner hos veterinæren som krever munnkurv.
Øvelsen må selvfølgelig videreutvikles både i tid, ulike personer, selve munnkurven, bevegelser med munnkurv på, ro med munnkurv på.
Både dommer og veterinær skal ha tilgang til tenner/munn, så det er greit å ha startet denne tilvenningen.Tredje dagen etter vi kom hjem var det på tide med trenerkurs nivå 2, samling 2. Vi hadde valpene med der det passet inn, og de fikk hilse på snille kurshunder og elever.

Snille Tommy blir utsatt for mallekos. Tango fikk tak i leken - det vises godt allerede her hvor egen hun blir når hun har noe av stor verdi. Legger på ørene og knurrer...Solo holder seg behørig på avstand.

Uka etter blir det bading av valper, tur i Folkeparken, en tur til hytta vår i Vesterålen og en søndagstur til Bardu for å treffe gode hundevenner.


Lima vil ha spaopplevelsen overstådd så fort som mulig....


Å dusje seg var ikke noe morro sier Alfa...selv om mor var snill og jeg fikk masse godbiter. Best å gjemme seg under skapet.
Gudbarnet vårt, Oda, koser seg med Alfa på hytta.


Lima syntes om å stå på kasse i Bardu :)


Litt "fangtid" hos mor mens vi ser på andre som trener.


Kassedyret igjen, med vinglete ører :)


Helgen 19. - 21. september deltar valpene på sitt aller første kurs.
I regi av NTBK, Narvik Trekk og Brukshundklubb, arrangeres det et brukslydighetskurs. Vi hiver oss med, både for sosialisering, miljøtrening og for å lære nytt. Det er bare sjarmerende å reise avgårde med 4 så flotte valper.
Lima har god nytte av helgen, for hun er litt vel forsiktig av seg. Det  blir mye klikk og belønning for å se på andre, komme nermere andre, hilse på andre.


Tango viser hva hun kan på kassen.


Leif får Alfa med seg så hun kan springe til fig etterpå.Løsbitt i munnen.


Full fart :)


Belønning :)


Helgen 27. og 28. september har vi Trenerkurs nivå 2, samling 3.  Det har vært en hektisk måned, men alt har gådd bra. Nå kan det kun gå enda bedre :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar