søndag 11. januar 2015

Rydding...

I romjula fikk vi god tid til valpene. Det var både godt og nødvendig. Målet var å rydde opp i "arkivene" til valpene.
Vi erfarte etterhvert at ferdigheter valpene hadde hatt en god start på tidligere - ex. dekk og dekk under baklengs marsj, fokus som grunnferdighet, og fokus i treninga generelt, var blitt dårligere. Dette kan selvfølgelig ha forklaring i mange ting; hvor de er i utviklinga, metta på trening, hvor gode kriterier vi legger...
                       Valpene trenes av flere, så det var der jeg ville legge fokuset først. Hvordan påvirker det adferdene at soldatene ( som absolutt gjør så godt de kan ) trener valpene "ned", mens vi prøver å trene de "opp"? Det jeg mener er at med soldatene får valpene belønning for lettere kriterier, der de var når de var 3 og 4 måneder gamle. Valpene velger adferden det trenes på, ikke soldatene. Hvilke adferder blir forsterket? Hva med feil som legger seg på adferdene? Hva med å være konsekvente?Fikk rydda opp i defaultadferden på plattform ; den har vi valgt til STÅ.


Svarene vi fikk ila romjula var valper som ble mere konsentrerte, repeterte det VI først hadde startet å forsterke - ikke lov å bytte adferd selv. Prøvde de å bytte ble det ikke forsterket. Samtidig måtte vi analysere "hva er det i situasjonen som gjør at valpen tror den skal bytte adferd?"
                       
                  Den største bonusen vi fikk var konsentrasjonen til Tango. Hun har hele tiden vært et sirkus av en valp, noe alle synes er morsomt. Stikker fort som fy for å gjøre andre ting, hva som helst egentlig...annet enn å trene. Spesialen var å pløye seg gjennom alle som måtte være til stede for å se på.
Det var helt fantastiskt å se hvor godt hun trente når Leif var konsekvent, hadde bra nok frekvens (som også sier at det er bra nok kriterier) , forsterket godt nok med variasjon på godbiter og lek.
Økter som ikke var lengre enn 2 - 5 min, pause mellom ulike adferder, ut av hallen hvis hun forlot fører - ny sjangse til trening etter 10 sek.For en hund og for en forandring :)

Da ble utfordringen i 2015 når soldatene kom tilbake fra ferie, å videreføre det vi hadde rettet opp i. Etter en statusøkt fant Leif løsninga. Han trente først, så skulle en soldat hente en hund, og gjøre akkurat det samme som Leif hadde gjort. Det vil alltid bli variasjoner, men treningen de nå gjennomførte fikk et løft. Det var bedre å se på, det var enklere og mere tydelig å være hund, soldatene fikk til det de hadde satt seg fore å trene i sin økt. De fikk også instruksjon umiddelbart hvis noe måtte gjøres annerledes, eller de stod fast. Guttene var kjempefornøyde etterpå.Nå kan det nye treningsåret bare komme, vi er forberedt!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar