fredag 13. februar 2015

" STÅ "

Grunnferdigheten "STÅ" har vi valgt å legge høyt i hierarkiet av ferdigheter. Fordi at ;

  • den er fin som utgangspunkt til "dekk, sitt, håndtarget, fokus, utg.stilling"
  • har erfart at mange plages med å trene den frem når hunden er blitt veldig flink til sitt og dekk
  • hunden står faktisk ganske ofte hvis man er åpen for å fange det - med det samme den kommer ut av bilen, buret, inn i treningshallen, når man avslutter trening og tar på line igjen. 
  • det er en default adferd på utstilling i tillegg til fokus
  • defaultadferd på plattform
Det heter at det skal være omtrent like sannsynlig om hunden kommer til å tilby stå, sitt, eller ligg. På det stadiet vi er nå velger jeg å holde ståen øverst, altså mer sannsynlig enn de andre adferdene. Det gjør den videre treningsøkta veldig grei å gå inn i. 
Tipper jeg blir å holde den sånn videre femover også.


Til å begynne med når man skal forme frem denne adferden, kan et greit klikkpunkt være at begge framlabbene står i ro. Marker rett adferd med klikket, belønn i posisjon. Jeg omvendtlokker et par ganger innimelom for å få Solo til å konsentrere seg litt ekstra om å holde posisjonen. 
Omvendtlokking, doggie zen kvalitetssikring, vil si å prøve å lokke hunden til å gjøre motsatt av det du vil. Prøv å lokke hunden ut av stå, den skal stå enda bedre. Da begynner man å få en pålitelig adferd. Jeg ønsker at hun skal stå med blikket mot meg, og helst alle 4 labbene i ro. Det er veldig lett å få bevegelse på hunden i belønningsfasen, en labb eller to rører seg. Omvendtlokking er en god hjelper her. 
Klikket markerer rett adferd som er å stå. Får man bevegelse i hunden når belønningen skal hentes frem, kan man gi informasjon om at "bevegelse er feil" ved at man raskt tar godbithånda tilbake, hunden vil mest sannsynlig stå helt stille på nytt, så frem igjen med godbiten og belønner rolig i posisjon.
På slutten av denne økten holder Solo på å sprekke, får bevegelse i bakparten. Men jeg er veldig fornøyd med prestasjonen hennes og hun får maxbelønning.
Å stå i front/foran fører skal utøkes til 10 sek., lengre tid for den som ønsker det. Det skal være fullt fokus, og øvelsen skal være generalisert. Så det er en lang vei å gå enda, men vi er godt igang.


STÅ har 5 variasjoner ;
  • stå foran fører
  • stå under baklengs marsj
  • stå fra sitt
  • stå fra ligg
  • doggie zen kvalitetssikring

En veldig kort snutt, men den forteller godt starten på denne varianten av grunnferdigheten. Den er en forløper til "stå under marsj". Fører starter å gå sakte baklengs. Akkurat her er det et definisjonsspørsmål hva som er "sakte". Noen trasker avgårde i stor fart, og hunden henger seg på som en igle, stå er ikke på repertoaret i det hele tatt. Her må man lese hunden sin - noen må bare begynne å trakke på stedet, DA klarer hunden å tilby stå. Nå er både hund og fører i bevegelse, straks myyye vanskeligere å stoppe og stå når mor eller far plutselig oppfører seg litt rart :)
Etterhvert kan man gå mere vanlig bakover, springe, hoppe, vifte med armene, med leker, legge på forstyrrelser. Hunden skal sikkert utføre sine "STÅ".
I den spede begynnelse går klikket så snart hunden står i ro med framlabbene. På hunder som har vanskelig for å få det til må man bare senke kriteriene. Kanskje klikke bare den senker farta...så kommer det lavere fart, så kommer det to labber i ro, så stopper den mere tydelig, så stopper den med kraft...

Hvor skal man presentere belønningen når man trener på dette? På snutten ser dere at jeg kaster belønningen bak Solo etter å ha markert rett adferd med klikkeren. Det gjør at hun må bak for å hente belønningen, snu seg mot meg - da er hun i posisjon til å stå en gang til ( ny repetisjon ). Man kan også belønne i posisjon, og så kaste en godbit bak hunden. Når hunden blir flinkere til å stå under baklengs marsj, kan man legge belønningen bak den. Tanken er at vi ikke ønsker at den skal trekke fremover etter å ha stoppet.
MEN...vi stopper ikke der. En skikkelig god stå skal hunden kunne tilby uansett hvor belønningen ligger. Bak, på siden, foran, en hjelpefører har den hengende synlig.

Da har vi vært innom 3 av variantene. Stå fra sitt har vi trent litt på, stå fra ligg har vi ikke startet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar