mandag 1. desember 2014

Prosjekt "BOKSTAVER HUND".


Akkurat NÅR en tanke blir en ide som settes ord på, og så deles/diskuteres med andre, og så blir et prosjekt - er ikke helt lett å tidsfastsette.
Siden vi har to tjenestehunder i huset, har Leif tett kontakt med FHSK - Forsvarets Hundeskole i Oslo. Hundene våre kalibreres/regodkjennes hvert år på lavine, søk i bygg, patrulje/spor/feltsøk. Da er det som regel en instruktør fra hundeskolen oppe i Harstad og tar seg av dette.

                                          Skeidhaugens Ecco
                                       
                                          Skeidhaugens Dristige Rocco


Leif er en mann som har masse ideer, han er uredd og tør komme frem med dem, gjerne diskutere - om så på tvers av hva andre mener. Tanken om at FHSK kunne effektivsere hundetreningen sin med å "legge inn" alle, eller nødvendige grunnferdigheter fra hundene er valper, ble sådd i miljøet av Leif. Det endte opp som et prosjekt mellom FHSK og oss. 4 valper til oss som vi skal trene inn grunnferdighetene på til flytnivå, pluss stimuluskontroll nivå 5.
Valpene er Forsvaret sine, og to av dem skal returnere til FHSK etter endt prosjekt 30.mai 2015. Det vil altså si at vi har førstevalget på to stykker hvis vi ønsker det - luksus spør du meg!

Valget falt på to schæfertisper fra Danmark . Mor ser du her og far ser du her . Jentene er ganske "morlike" av utseende, Lima noe mørkere farger - det er vel "farlikheten".
Så var det mitt ønske å prøve med to maller, da det er en rase jeg er fasinert av. Mallene kommer fra Norge , har ikke bilde av foreldrene.

Så - 25.august tok vi pysjamasflyet som det kalles her nord, til Gardermoen. Ble henta av en person fra Hundeskolen, inn på kontorer for å hilse, snakke, avtaler, skrive under her og der. Kaffe, mere prat...Som den sivilisten jeg er satt jeg kun og tenkte på hvor valpene var...når får vi se dem og TA på dem. Meget viktig sak!

Det var bestilt ny bil, Volkswagen Transporter 4 hjulsdrift, med 4 nye bur satt inn. Den måtte besiktiges og godkjennes. Tia gikk...valpene..hvor er de!! Endelig kom Bjørnar og tok oss med til bilen sin, slapp ut to små ville vakre nøster. De hadde visstnok kun lært å bite og holde seg fast i det de beit i...så da jeg skulle hilse på klapp de tak i sjalet mitt på hver side og dro til. Måtte be om hjelp for å komme løs! Snakk om å føle seg teit...

Glemmer aldri synet av de to små schæferne som satt tett sammen i valpeburet, helt stille og forskremte. De var noe med det nydeligste jeg hadde sedd på lenge. De kom fra Danmark dagen før, så de var vel helt forskrekka og ør over alt det nye. De bare satt der musestille. Verdens vakreste selvfølgelig <3


Leif med Solo og Tango.
    Tango - så liten og myk <3
   
                                               Bilen var full av hundestæsh fått på FHSK!     Vakre lille Alfa <3

                                          Tango og Lima

                                          Solo og Tango

                                          Solo

                                          Far blir overfalt av småpelser :)


                                          Hele gjengen :)

På turen nordover med de små finner vi en rutine. Lufter hver 2. eller 3.time, godt både for oss og dem å strekke på beina. Vi ligger ikke på latsiden...starter å betinge klikkeren, klikker ellers for ;
  • halsbånd av og på
  • kontakt
  • kontakt med den som lufter, ikke "strene" etter den andre valpen som luftes
  • gå i line uten å rygge bakover og ut av halsbåndet
  • håndtarget
  • inn i buret
  • finne godbiter på bakken ; ingen av valpene kunne finne godis på bakken, det krevde en god del repetisjoner. Schæfrene knekte den koden først, Alfa flinkest.
Valpene ville IKKE inn i bilburene, de rett og slett tøyt ut igjen! Her var det bare å legge godbiter langt inne i burene for å lage en forventning til det å bli satt inn igjen. Det funka umiddelbart på schæferne...mallene var ikke så lettkjøpte...
På dag 2 skiller vi valpene - en i hvert bur. Det gjør det enklere ( og sikrere ) å ta ut en og en for lufting. Lettere å gjøre reint i burene og å se hvem som har dårlig mage eller ei...

På Melhus stoppa vi seint på kveld og besøkte Morten og Cecilie. Det var veldig hyggelig å se dem igjen <3 Vi fikk kaffe og varme nystekte snurrer - nydelig. De fikk hilst på valpene, fikk ha to inne som også hilste på Kira. Vi ble tilbydd overnatting, men dura videre. Sov i bilen...null komfortabelt. 

Vi vil hjem...
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar